Kako odrediti cijenu nekretnine i doći do realizacije u najkraćem mogućem roku?

 
Koliko vrijedi stan? Koliko vrijedi kuća? Koja se cijena može dobiti ako se prodaje? Pitanje je to kojeg svakog vlasnika nekretnine muči. Jer činjenica jest da vlasnik ima predodžbu vrijednosti, svoje cijene, a ona tržišna često je drugačija. Da bi se saznala vrijednost nekretnine postoji nekoliko načina - vlasnik nekretnine može samostalno pregledavati oglasnike i temeljem toga pokušati procijeniti koliko njegova nekretnina vrijedi. A može angažirati i stručnjaka. 


Sve ima svoju vrijednost. Posebno vaš dom. A kada je u pitanju prodaja vašeg doma, formiranje cijene može biti komplicirani težak proces. Ipak je to prostor u kojem ste živjeli, dijelili lijepe i sretne, ali i tužne trenutke sa svojim najmilijim, gdje ste stvarali zajednička sjećanja. Istovremeno, kao prodavatelj imate financijski interes da ostvarite što bolju cijenu.
1678138798_image-20230306224131-1.pngS druge strane, potencijalni kupci također razmatraju vrijednosti nekretnine za koju su zainteresirani, ali realno govoreći, cijena je najčešće presudna za donošenje konačne odluke o kupovini.
Na formiranje prodajne cijene utječe više faktora – od aktualne ponude na tržištu nekretnina i trenda cijena, lokacije nekretnine, stanja u kojem se nalazi, do sadržaja koji doprinose kvaliteti života, poput škola, parkova. Veliku pomoć i podršku u definiranju cijene svakako pružaju agenti za nekretnine, koji zahvaljujući poznavanju tržišta i stručnosti mogu pružiti savjete o realnoj vrijednosti nekretnine. Ipak, bilo bi dobro da i vi kao prodavatelj imate stav o vrijednost svoje nekretnine. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da napravite objektivnu procjenu tržišne vrijednosti vaše nekretnine i tako smanjite razinu stresa u procesu prodaje. 

   1. Suradnja sa agentima za nekretnine –Agenti posjeduju relevantno iskustvo i znanje o lokalnom tržištu nekretnina, a svakako dijele vaš interes da se nekretnina proda po što boljoj cijeni.
   2. Prikupite informacije o tržištu i cijenama nekretnina na internetu – Formiranje cijene za bilo koji proizvod je istovremeno i nauka i umjetnost. Za bolje razumijevanje preporuka vašeg agenta za nekretnine, ali i da biste bili bolje informirani o tržištu nekretnina, aktualnoj ponudi, kao i ponudi nekretnina sličnih vašoj, predlažemo da iskoristite sve blagodati interneta i započnete vlastito istraživanje. Budite spremni da odvojite vrijeme i pogledate web stranice agencija za nekretnine, kao i online platforme za kupoprodaju. Bitno je da budete oprezni, te kao relevantne ponude razmotrite one novijeg datuma. Naime, često se dešava da je oglas starijeg datuma, da se nekretnina već duže vremena prodaje upravo iz razloga visoke cijene. Vi ne želite napraviti istu grešku.
1678138799_image-20230306224131-2.png  
   3. Realno procijenite tržište – Informacija o ponudi i potražnji u aktualnom trenutku je ključna. Prodaja nekretnine, kada je potražnja mala, a ponuda velika, na žalost neće vam ići u korist. S druge strane, ako je broj zainteresiranih kupaca veliki, a ponuda mala, sigurno ćete moći formirati cijenu čak i iznad tržišne.

    4. Realno procijenite faktore koji utječu na cijenu – Osnovni faktori koji utječu na formiranje cijene su starost nekretnine, lokacija, kvadratura, raspored prostorija, te stanje nekretnine. Ipak, morate znati istaknuti karakteristike nekretnine koje mogu biti interesantne i značajne za potencijalne kupce. Na primjer, ako prodajete stan u zgradi kupce će zanimati katnost i da li zgrada ima lift. Svakako dobro razmislite o svim karakteristikama kako nekretnine, tako i okruženja, te budite objektivni u procjeni i prednosti i eventualnih nedostataka.
   5. Pogledajte nekretnine koje se prodaju u vašem susjedstvu – Stanovi i kuće koje se prodaju u vašem susjedstvu su zapravo konkurencija vašoj nekretnini. Iskoristite opet mogućnosti koje pruža internet i pogledajte bolje te nekretnine – u kakvom su stanju, koja je njihova cijena, da li se prodaju dugo – sve su to informacije koje vam mogu pomoći da procijenite vrijednost svoje nekretnine.
    6. Ostavite osjećaje po strani – Mnogi prodavatelji smatraju da je njihova nekretnina puno vrijednija nego što ona stvarno je. Razlog tome je subjektivnost prodavatelja, sjećanja i  emocije koje ih vežu za nekretninu. Međutim, ključno je da budete objektivni u procjeni vrijednosti vaše nekretnine. Potencijalni kupci imaju svoje motive za kupovinu. Što budete objektivniji, lakše ćete prihvatiti realne procjene nekretnine.
    7. Budite spremni na promjenu formirane cijene – I nakon što ste, na osnovu prikupljenih informacija, analize tržišta, aktualne ponude, procjene nekretnine i konzultacija sa agentom, definirali cijenu, vaša nekretnina se konačno našla u ponudi. Ako ste mislili da ste završili svoj dio posla, moramo vam reći da ipak nije tako. Zapravo, morate i dalje pratiti situaciju na tržištu, uz dodatne informacije koje dobijete – upite i ponude potencijalnih kupaca. Situacija na tržištu nekretnina kontinuirano se mijenja, te iako se drastične promjene ne događaju preko noći, pratite stanje tržišta kako biste znali da li morate raditi korekciju cijene.

Iskreno se nadamo da smo sa ovom listom preporuka približili proces procjene vrijednosti vaše nekretnine, te formiranje cijene. Ukoliko ste napravili prvi korak u prodaji nekretnine – a to je čvrsto donesena odluka o prodaji – naša agencija Bagi Immobilien i naši agenti su vam na raspolaganju da cijeli proces okončate lakše i brže. Javite nam se!