18.06.2022

Ulaganja stranaca u nekretnine u Hrvatskoj 67% veća nego lani

Ukupan neto priljev u tri proljetna mjeseca premašio 800 milijuna eura

Investicijsku klimu u Hrvatskoj kritičari obično ilustriraju slabostima u privlačenju izravnih stranih ulaganja. Pritom se ponajprije cilja na njihovu strukturu, odnosno (pre)malo investitora kojima je Hrvatska zanimljiva i za proizvodne investicije, mimo sektora poput financija, trgovine ili telekoma. U drugom tromjesečju ove godine slika je bila ponešto drukčija.

Neto priljev inozemnih izravnih ulaganja u tri proljetna mjeseca premašio je 800 milijuna eura. Osim što je u odnosu na lanjski drugi kvartal udvostručen, to je povećanje ponajprije rezultat novih vlasničkih ulaganja u Hrvatsku, ističu analitičari Hrvatske narodne banke u novom komentaru platne bilance, inozemnog duga i međunarodnih ulaganja. K tome, nova vlasnička ulaganja najviše su ostvarena u automobilskoj industriji. Iako se u komentarima statistike HNB-a ne adresiraju konkretne investicije, iz dostupnih informacija jasno je da se to odnosi na Rimac Grupu. Ona je upravo u to vrijeme (početkom lipnja) zaključila prikupljanje pola milijarde eura kojima su je poduprli fond rizičnog kapitala SoftBank Vision Fund 2 japanske investicijske grupacije, investicijska kompanija Goldman Sachs Asset Management, kao i postojeći strani dioničari (Porsche, Investindustrial).

Uz automobilsku industriju, najviše novih vlasničkih ulaganja ostvareno je u sektoru nekretnina. On je u kontekstu vlasničkih ulaganja podcrtan i u komentaru za prvi kvartal, ali tada su veći dio od ukupno milijardu eura neto priljeva izravnih inoulaganja odnosio na zadržane dobiti uslijed boljih rezultata banaka i tvrtki u stranom vlasništvu. Prema podacima dobivenim od HNB-a, nerezidenti su nakon 222 milijuna eura vlasničkih ulaganja u hrvatske nekretnine u prvom tromjesečju u drugome “odradili” gotovo 252 milijuna.

U usporedbi s istim kvartalom lani to je povećanje za oko 28% ili 55 milijuna eura.

Do sredine godine, dakle, realizirano je oko 474 milijuna eura, a naspram 284 milijuna eura iz prvih šest mjeseci 2021. to je porast za čak dvije trećine (66,7%). Usporede li se te brojke s polugodišnjim ostvarenjem 2019. ta su ulaganja uvećana 3,5 puta, a sredinom ove godine za 70 posto je premašen i cjelogodišnji “skor” predpandemijske godine.