Najam stana-na što treba pripaziti?

        Najam stana-na što treba pripaziti?
Bilo da prvi puta iznajmljujete stan ili već imate iskustva s podstanarima (nadamo se ne negativnih), donosimo vam vodič za iznajmljivanje stana. Tu ćete na okupu pronaći sve savjete i podsjetnike, na što treba pripaziti i kako se maksimalno zaštititi. Odnosno kako postupiti da se izvrstan pasivni prihod ne pretvori u noćnu moru.
1683618360_image-20230509094507-1.png
 1. Pripremite stan za iznajmljivanje
Najmoprimce ćete najbrže naći ako stan oglasite online na nekom od oglasnika. Kvalitetan oglas treba sadržavati sve važne informacije o stanu: od kvadrature, orijentacije, broja prostorija i opremljenosti do kvarta u kojem se nalazi, dostupnih mjesta za parkiranje i slično.
Stan treba biti reprezentativan kako bi privukao potencijalne najmoprimce i opravdao cijenu. Zato vam trebaju kvalitetne fotografije, no prije svega trebate pripremiti stan.

Uklonite sve vaše stvari iz stana koje najmoprimac neće koristiti i detaljno ga očistite. Nitko ne želi useliti u stan koji vlasniku služi kao skladište i  
koji je prljav i zapušten. Potencijalni najmoprimci  prvo će primijetiti uredno ožbukane i obojane zidove, čist pod i neoštećen namještaj.
Obratite pozornost na moguće probleme s vlagom i gljivicama i uklonite ih prije oglašavanja stana. Držite stan urednim i uklonite sve suvišne detalje, poput osobnih predmeta i ukrasa.

SAVJET PLUS! Jako je bitno pažljivo izabrati najmoprimce. Najbolje je saznati što više informacija prije nego padne dogovor. Kod izbora najmoprimca, Bagi Immobilien radi ozbiljnu selekciju potencijalnih najmoprimaca.
 1. Poznavanje zakonskih dužnosti najmodavca
Za iznajmljivanje stana, najmodavac je dužan plaćati porez na dohodak od imovine. Porez na dohodak od imovine plaća se na svotu najamnine uman           jene za 30% izdataka po stopi od 12%. Na iznos poreza na dohodak obračunava se prirez po stopi od 18% (odnosno po stopi grada ili općine na čijem području najmodavac ima prijavljeno prebivalište).
Primjer izračuna poreza na dohodak od imovine:
Iznos najamnine: 3000,00kn
Osnovica poreza na dohodak: 3000,00 x 0,7 = 2100,00 kn
Porez na dohodak: 2100 x 0,12 = 252,00 kn
Prirez na dohodak: 252 x 0,18 = 45,36 kn

Ukupno: 297,36 kn
SAVJET PLUS! Prepuštanje posla oko iznajmljivanja stana agenciji ima brojne prednosti.
Prva prednost je to što će se agencija pozabaviti oglašavanjem i kontaktiranjem potencijalnih najmoprimaca. Kao posrednik, agenciji možete prepustiti i razgledavanje stana sa zainteresiranim najmoprimcima što će vama uštedjeti vrijeme. Nadalje, agencije ne surađuju samo s vama. Dobivaju mnoštvo upita za mnoštvo nekretnina koje iznajmljuju. To znači da imaju široku bazu klijenata kojima bi mogli ponuditi vašu nekretninu.
 1. Ugovor o najmu
  Zakon o najmu stanova propisuje kako se stan legalno treba iznajmljivati. To se čini sporazumnim ugovorom o najmu stana. Prema ovom Zakonu, taj ugovor treba sadržavati:
 • podatke u ugovornim stranama (Vaše podatke i podatke najmoprimca),
 • opis stana koji se daje u najam,
 • visinu najamnine i način plaćanja,
 • plaćanje pologa koji služi kao sredstvo osiguranja plaćanja najamnine za naknadu eventualne štete za koju odgovara najmoprimac,
 • vrstu troškova koji se plaćaju i način na koji će se plaćati (primjerice režije, komunalnu naknadu, račune za televiziju i sl.),
 • podatke o osobama koje će stanovati u stanu zajedno s najmoprimcem (samo s jednom osobom potpisujete ugovor),
 • vrijeme trajanja najma (nakon kojeg možete ili ne morate potpisati novi ugovor),
 • odredbe o održavanju stana (što u slučaju kvarova, smije li se u stanu držati ljubimce, pušiti i sl.),
 • odredbe o korištenju zajedničkih prostorija i dijelova zgrade/zemljišta (poput garaže ili podruma),
 • odredbe o primopredaji stana.
   
  1683618393_image-20230509094507-2.png
Ako se ugovor sklapa na duže vrijeme od godine dana, podstanar (najmoprimac) treba prijaviti prebivalište na toj adresi, a ako je razdoblje kraće, prijavljuje boravište.
Ugovor nakon potpisivanja ne trebate ovjeriti kod javnog bilježnika ali trebate s njim otići u poreznu upravu jer vas ova djelatnost obvezuje na plaćanje poreza.
 1. Dodatno osiguranje najmoprimaca
  Najmodavac se može dodatno zaštititi na još nekoliko načina:
 • Solemnizacijom ugovora o najmu: solemnizacija ugovora je postupak potvrde ugovora od strane javnog bilježnika, kod kojeg javni bilježnik provjerava odgovara li ugovor propisanoj formi, a nakon toga potvrđuje sadržaj ugovora, za razliku od ovjere potpisa, kada ovjerava samo potpis, a o sadržaju isprave ne vodi računa. U takve se ugovore obično stavlja ovršna i deložacijska klauzula, pa takvi ugovori imaju snagu ovršne isprave. To znači da najmodavac temeljem takvog solemiziranog ugovora u slučaju ne plaćanja ili zakašnjenja s plaćanjem najamnine, protiv najmoprimca može pokrenuti ovršni postupak, te tražiti iseljenje, a bez pokretanja sudskog postupka.
1683618323_image-20230509094508-3.png
 • Ugovaranjem osiguranja nekretnine: stan možete osigurati od od požara(što uključuje i prirodne opasnosti, kao što su oluja, tuča, grom, a moguće je dodatno uključiti i osiguranje od poplava), od potresa, od provalne krađe, a mogu se osigurati i stambene pokretnine. Ukoliko se najmodavac na to odluči, osiguranje nekretnine je trošak koji on sam pokriva i nikako se ne smije prebacivati na teret najmoprimca.
 
 1. Dogovorite posjet

Preporučamo da povremeno posjetite najmoprimce kako biste provjerili pridržavaju li svih odredbi iz ugovora - održavaju li stan na prikladan način, puše li u stanu i slično. To ispočetka može biti jednom mjesečno, a kasnije, kada steknete povjerenje u najmoprimca, može biti i rjeđe. Svakako je potrebno prethodno se najaviti i dogovoriti posjet u vrijeme kada su podstanari u stanu.

Vama je kao najmodavcu i prema Zakonu o najmu stana dozvoljeno, uz prethodnu najavu, ući u stan kako biste prekontrolirali korištenje stana i osobno se uvjerili u eventualne kvarove ili oštećenja na koje vas je najmoprimac upozorio.
I za kraj, najvažniji savjet za bezbrižno iznajmljivanje stana: javite se agenciji Bagi Nekretnine!